• Registracija

    Registracija

Nazad
18nov

S.Skariolo: Odbrana od mismeča

skariolo-trening
diagram-1-3
diagram4-6
diagram7-8
diagram9-11
diagram21-14

Do mismeča ( visoki igrač protiv niskog i obrnuto ) u odbrani najčešće dolazi nakon preuzimanja u odbrani posle bloka na igraču sa loptom.

Česta slika je da igrač koji čuva protivnika koji pravi blok iskače horizontalno do linije za 3 poena sa jednom rukom podignutom, a drugom spuštenom, kako bi blokirao brz šut ili zaustavio pas do centra (Diag. 1).

Čuvar igrača sa loptom, preuzima u toj situaciji centra, tako što staje ispred njega i dozvoljava mu da doda (Diag. 2).

Naša praksa je da u situacijama kada se pravi blok igraču sa loptom, ostala tri odbrambena igrača šire ruke, slično kao kada igraju zonu (Diag. 3)

Ako tim koji napada želi da iskoristi mismeč situaciju na spoljnoj poziciji, naš centar mora da ima na umu 2 osnovne stvari: koliko je napadač opasan u šutu za 3 poena nakon driblinga i koja je njegova jača ruka.

Imajući u vidu ova dva kriterijuma i uvek sa jednom rukom podignutom da bi se sprečio šut za tri poena, učimo igrače da budu postavljeni ili malo ispred linije za 3 poena, ili malo unutar nje, i da se odbrambeni igrač postavi (ne dijagonalno ispred igrača, već horizontalno u odnosu na igrača i loptu) na napadačevoj “jačoj” strani. Ovu poziciju treba zadržati i u sledeća dva koraka i ne dozvoliti protivniku da doda pas u reket. Naš cilj je upravo to: da načinimo dve kretnje u odbrani i zaustavimo prodor rivala (Diag. 4-5-6-7).

Posle ovakve odbrane, strana pomoći treba da reaguje i da pomogne na osnovu pravila i standardne rotacije igrača (prvi igrač koji pomaže je čuvar poslednjeg čoveka na suprotnoj strani) (Diag. 8).

Ako protivnik želi da iskoristi mismeč situaciju na niskom postu, prvi pokušaj u odbrani će biti kao na dijagramu 2, ne dozvolivši napadaču da bude ispred, terajući ga da doda loptu drugom igraču. Ako se drugi visoki igrač postavi dijagonalno na poziciju visokog posta, u odbrani ćemo poštovati načela koja radimo na treningu: ako je igrač na poziciji visokog posta dobar šuter, moramo biti spremni za taj pas, tako što će lob pas pokušati da spreči igrač iz ugla (Diag 9-10).

Ako igrač na visokom postu nije dobar šuter odbrana maše rukama, smeta igraču i postavlja se rako da zaustavi pas u reket rizikujući šut sa pozicije visokog posta (Diag. 11-12).

U situaciji kada napad želi da spusti loptu na niski post, naša 2 igrača sa strane pomoći će krenuti na napadača, slično kao prilikom udvajanja opasnog protivnika na niskom postu. Nateraćemo igrača da napadne koš okretom ka osnovnoj liniji, gde će ga igrač #5 “uhvatiti u klopku”.

Čuvar igrača sa loptom igra licem protiv svog protivnika i ne dozvoljava mu da izbaci loptu (Diag. 13).

Igrač #1 igra 1 na 2 i brani igrača kome je upućena lopta, igrač #3 rotira do igrača pored a igrač #5 se spušta na njegovog čoveka (Diag. 14).

 

Ukoliko želite da ostavite komentar, potrebno je da se prethodno registrujete na sajtu putem opcije "Registracija" koja se nalazi pri vrhu sajta.