• Registracija

    Registracija

Nazad
18nov

S.Skariolo: Saveti za trenere mlađih kategorija

serdjo-skariolo

Uvek sam imao na umu da prilikom treniranja mlađih kategorija vreme treba iskoristiti što pametnije, jer igrači u tom periodu imaju znatno manje treninga. To podrazumeva pravi izbor košarkaških stvari koje treba raditi, dok nevažne stvari treba zanemariti.

Druga važna stvar je učiti decu da koriste obe ruke tokom igre, kao i pivotiranje oko obe noge, nakon čega igrači postaju opasni u napadu na koš i sa leve i sa desne strane i ne napadaju koš uvek sa iste strane.

Treća važna stvar je objasniti igračima da su deo tima, da koriste prazan prostor, objasniti im kad je bolje šutnuti, a kada dodati loptu, naučiti ih da prihvate osnovna načela košarke, ali im u isto vreme ostaviti prostor za individualna rešenja u zavisnosti od načina kako se odbrana ponaša. Igraču moraju da razumeju i “čitaju” igru, kao i da nađu najbolje rešenje za odbranu protivnika.

Još jedna važna stavka je dati svakom igraču ulogu u timu, jer to pomaže u:

1) Razvoju igrača koji imaju potencijal da postanu dobri igrači i imaju prostor za napredak.

2) Pravljenje balansa u timu, čineći tim što kompaktnijim i efikasnijim, tako što igrači koji nemaju šanse da postanu profesionalci u ovom sportu imati prostor u igri, uživati u košarci, a u isto vreme pospešiti razvoj najtalentovanijih igrača.

Još jedan savet koji bih dao je odvajanje vremena za razgovor sa decom. Treba ih učiti da prebrode poteškoće, da prevaziđu prepreke koje mogu imati u društvu, spremati ih pojedinačno za takmičenja ali ih naučiti i da poštuju druge i da igraju zajedno u timu sa zajedničkim ciljem.

S’ obzirom da vremena za trening nema puno, moj predlog je da se razgovori na temu mentalnih i psiholoških stvari vezanih za igru ostave za period pre ili nakon treninga. Nije loše ni korišćenje video sadržaja sa treninga ili utakmica, koji će predstavljati vizuelnu pomoć, a ta pomoć će nam služiti da razumemo stvari koje dobro radimo, kao i one loše. Kao što sam već pomenuo, ovakve stvari ne treba raditi u vremenu predviđenom za trening, kako ne bi smanjili vreme predviđeno za rad na terenu.

 

Serđo Skariolo

Ukoliko želite da ostavite komentar, potrebno je da se prethodno registrujete na sajtu putem opcije "Registracija" koja se nalazi pri vrhu sajta.