• Registracija

    Registracija

Nazad
20nov

Skariolo - napad protiv zone

skariolo-spanija
Evolucija moderne košarke i promena pravila napada (24 sekunde zvanično, 22 realno), nateralo nas je da ponovo razmišljamo koji izbor da napravimo kada odlučujemo kakav ćemo napad igrati protiv zonskog presinga.

Svi smo prošli obuku, neki studirajući velike “istorijske” napade ( T-gejm od Dina Smita ili razvoja ‘give and go’ igre Gambe i Saleša, ili od Valerija Biijanćinija i napada “10” i mnoge druge), kopirajući ih, podešavali ih prema karakteristikama našeg tima, traženja različitih varijanti i sitnih detalja, ali uvek sa načelom: na napadu se radi konstantno, teoretski beskrajno, ali uvek je potrebno obratiti pažnju na odbranu protivnika i koristiti njihove greške kako bi napravili prednost.

Danas, verovatno i sve više u budućnosti pojaviće se problemi ako odbrana nauči kako da stvori prednost nad limitiranim vremenom napadača, koji u kratkom vremenskom intervalu moraju da pređu liniju polovine terena i preuzmu šut. Tada ćemo morati da pronalazimo nova rešenja u napadu.

Pre svega, trenutno su u modi višenamenski i prilagodljivi napadi (manje više savršeni, ali kao što znamo nijedan nije 100%) koji moraju da se izvrše sa velikom sigurnošću i brzinom i sa kojima može da se napravi problem svakoj vrsti odbrane. Napadači moraju da identifikuju vrstu odbrane i izbor odgovarajućeg napada znajući da napad od 24 sekunde brzo prolazi. Ako se izgubi malo vremena zbog presinga na svojoj polovini terena, svaki sekund je dragocen, pa je bitno da u napad možeš da kreneš sa bilo koje pozicije, a ne isključivo sa 90 stepeni (vrha kapice). Gubljenje vremena je zaustavljanje da bi se prepoznala odbrana i pozivanje napada koji mora da počne sa određene pozicije. U svojim timovima uvek sam morao da imam izvođenje iz auta za bilo kakvu vrstu presinga,u kojoj igrač sa desne strane postavlja napad na sredini terena, nezavisno od vrste zone protiv koje igramo.

Bitna stvar je da se iskoristi karakteristična situacija u razbijenoj odbrani (npr. nakon dobro izvedenog napada iz auta) ili "pik en rol" na manje od 8,10,12 sekundi za istek napada, iako ima još dovoljno vremena za šut. Ako u tom periodu i dalje nije nađeno rešenje za odbranu, preostale sekunde(sa izbačenom odbranom i psihološkim pritiskom na napadače) se teže uspešno rešavaju. Sve diskutovane opcije u napadu protiv odbrane čovek na čoveka su skoro identične kada se napada protiv zone.

Ključna stvar je da sam shvatio da počinjem da preferiram ciljane napade, sa jasnim završetkom i sa ciljem, koji je dostižan, što je brže moguće. Potrebno je da se ostavi najmanje 7,8 sekundi za kreativnost jednog ili dva igrača, ostavljajući preostale igrače bez lopte u dobroj poziciji, kako bi iskoristili pas nakon pik en rola ili nakon igre jedan na jedan i probijanja saigrača.

Naravno, pričajući o ciljanom napadu, prvi korak je razumeti koje su jače strane ili utrenirane kretnje tima protiv odbrane čovek na čoveka, a koje će funkcionisati i protiv zone. Npr. ako tim gradi napad za dominantnog igrača na niskom postu protiv odbrane čovek na čoveka, logično je napraviti odgovarajuće kretnje i omogućiti dominantnom igraču da primi loptu na dobroj poziciji protiv zone. Ako odbrana ostavlja slobodan prostor na nekim drugim mestima, koji nismo očekivali, treba obratiti pažnju na dribling u gužvi, jer se lako gubi lopta. U našem slučaju, ideja je laka: uvek sam imao timove koji koriste blokove za šutere i pik en rol napade protiv odbrane čovek na čoveka. Bilo bi suludo da se ne koristi taj koncept kada se napada protiv zonske odbrane. Dodatno objašnjenje: ovi napadi nisu pravljeni za određenog šutera, što može da bude dobra odluka u određenoj situaciji ili važnom posedu. Reč je o forsiranju odbrane da pokuša da zaustavi naše igrače da šutiraju iz opasnih pozicijia, a ako odbrana uspe u tome dobije se lak šut za igrače na niskoj poziciji, ili prilika za šut za tri poena nekog drugog igrača u kratkom periodu, koja je dobijena na malom prostoru (što je i naš glavni cilj).

Dijagram za napad protiv zone možete preuzeti OVDE.

Ukoliko želite da ostavite komentar, potrebno je da se prethodno registrujete na sajtu putem opcije "Registracija" koja se nalazi pri vrhu sajta.