• Registracija

    Registracija

Nazad
07mar

Vežbe za ravnotežu i koncentraciju

front
slika1
dva
slika3
slika4
SLIKA5
SLIKA6

U razgovoru sa mnogim sportistima širom sveta, kao i radeći jogu tokom svoje košarkaške karijere, želim da podelim sa svima vama nekoliko vežbi koncetracije i balansa koje su svima pomogle i one vežbe koje su najpogodnije za jednog sportisu (čoveka).

Ove vežbe ne samo da poboljšavaju koncetraciju već su odlične posle povreda skočnog zgloba i kolena, jer jačaju ligamente koji ne mogu da se jačaju teretanom.

Sledeći niz asana (vežbi) razvija ravnotežu i koncetraciju; naravno ove vežbe imaju i druge koristi koje možete pročitati ispod svake slike. Dok budete radili ove asane, shvatićete da svaki put kada budu dolazile različite misli nevezane za trenutak u kojem se nalazite, izgubićete ravnotežu. Isti princip je povezan sa treningom, a naročito na utakmicama, kada dolazi do promašenih zicera, šuta, loših dodavanja kao i izgubljenih lopti, kada se zaboravi svoj zadatak dat od trenera i dr.

 

POZICIJA DRVETA ( vrikshasana )

 

Saviti desno koleno i stopalo savijene noge, i staviti na unutrašnju stranu leve butine. Kada se postigne stabilnost podići ruke iznad glave sa spojenim dlanovima i ispružiti ih što je više moguće. Uraditi sve isto i na drugoj nozi. Ostati u položaju 5-10 disanja.

KORIST: Jača butine, listove, skočne zglobove,ramena i kičmu. Isteže prepone, duboke unutrašnje mišiće butine, grudi i ramena poboljšava koncetraciju i balans- umiruje išijas i ispravlja ravna stopala. Efekat ove vežbe se može povećati savijanjem trupa prema napred.

 

POZICIJA RODE:

Stati uspravno. Saviti levo koleno i podići desnu nogu tako da možete uhvatiti skočni zglob sa desnom rukom. Podići levu ruku pravo iznad glave. Sada odvući desnu nogu i ledja od svog tela, polako i što više možete. Fiksirati oči na jednu tačku i disati polako i duboko punim plućima- pomože da se zadrži balans. Opustite svoje trbušne mišiće i dišite lagano.

Osetite istezanje desne noge prednje loze. Podignite ruku visoko iznad glave. Ostati u ovoj poziciji nekoliko disanja. Polako spustiti desnu nogu, ostati na obema nogama da se odmori. Sada sve to isto uraditi sa levom nogom.

KORIST: Kvadriceps (prednja loža noge), listovi i sedalni mišići (zadnjica) su pogodjeni. Osećaj ravnoteže je poboljšan.

 

POZICIJA VRANE (kakasana) :

Iz pozicije čučnja celim stopalom na zemlji, predjite polako na prste. Držite kolena razdvojena. Stavite dlanove na pod paralerne sa stopalom (prstima). Izaberite tačku ispred sebe u koju ćete gledati i koncetrisati se na nju. Prislonite kolena na ruke. Polako odvojiti prste stopala sa poda, zadržati balans svog tela na rukama. Pazite da težina ne predje na prednju stranu ( da se ne padne na nos ). Ostati u ovoj poziciji koliko prija. Ponoviti par puta. Na trećoj slici, sve isto uradite samo što kolena idu na levu stranu lakta.

KORIST: ova pozicija jača ruke,ramena, zglobove ruku, poboljšava se koncetracija i balans, kao i kapacitet pluća (širenjem grudnog koša).

 

POZICIJA SLOVA "T"

Stati uspravno sa rukama iznad glave i dlanovima zajedno. Izabrati tacku ispred sebe i fokusirati se na nju. Udahnuti , a pri izdisaju saviti telo napred i podići desnu nogu do visine sedalnog dela (zadnjice) tako da telo formira slovo ”T”. Zadržati desnu nogu u tom položaju nekoliko disanja ili dok se ne izgubi balans, zatim odmoriti. Ponoviti sve isto sa levom nogom.

KORIST: razvija balans, koncentraciju, povećava fleksibilnost nogu ,kukova, ramena,kao i jačanje skočnog zgloba. Cilj vežbe je održavanje ravnoteže.

 

 

POZICIJA ISTEZANJE NOGE U STOJECEM POLOZAJU

Stati uspravno . Izaberiti tačku ispred sebe i fokusirajte se na nju. Saviti levu nogu u kolenu. Uhvatiti stopalo obema rukama i polako ispraviti nogu. Saviti laktove, i pokušati da se noga privuče telu.Polako saviti glavu ka nogama. Zadržati ovu poziciju nekoliko disanja (5do10). Takodje, noga koja je na podu- ispraviti je. Pustiti desnu nogu polako na pod i odmoriti nekoliko disanja. Ponoviti sve isto sa drugom nogom.

KORIST: -gradi mentalnu snagu - popravlja koncetraciju -objedinjuje um i telo, vežba za varenje i reproduktivne organe, isteže zadnju ložu, jačaju se ligamenati skočnog zgloba, podmladjuje mičiće i nerve karlice i kukova. Tačka fokusa u ovoj vežbi je istezanje i podmladjivanje mišica, kao i odršavanje balansa tela.

 

Za mentalnu i emocionalnu stabilnost od koristi su vežbe balansa i ravnoteže (različite varijante stoja na jednoj nozi). Kada se koncentrišete na tačku ispred vas, to vam omogućava da naizgled težak položaj održavate dugo vremena. Ako probate da zatvorite oči, vi padate. Verovatno niste znali da ako kroz zatvorene oči zamislite da i dalje posmatrate zamišljenu tačku ispred vas, vi potpuno mirno možete nastaviti da održavate položaj.

Probajte !!


Ove vežbe nisam izmislila, već sam ih zapisivala, u razgovoru sa drugim trenerima različitih sportskih disciplina širom sveta, zatim u razgovoru sa sportistima kao i ličnoj analizi tokom sezone posle odredjenog vremena i postignutog napretka jednog sportiste(čoveka).

U ovom prilogu odabrano je par najefikasnijih vežbi iz joge, koje zvezde NBA,NFL,NCAA igrači kao i drugi sportisti koriste kako bi poboljšali koncetraciju- procent šuta za 2 i 3 poena, zatim održali ravnotežu pri promeni položaja tela, kao i svoj celokupni učinak na terenu i van terena u privatnom životu.

Vežbe ravnoteže su veoma važne za svakog sportistu, ulaze uvek u kondicioni program ,kao i za samu pripremu pred utakmicu. Sve vežbe, koje su povezane s balansiranjem, spadaju u ovaj program.

Ove vežbe pored sportista mogu da koriste i ostala populacija kao i stariji i mladji, koji žele da poboljsaju svoju mentalnu formu, naravno u skladu sa svojim godinama i sposobnostima. Zadatak ovih vežbi je pobediti samog sebe.

Na kraju bih napomenula da cilj ovog vežbanja nije samo vezan za postizanje odlične fizičke spremnosti , materijalnog uspeha i osecaj moći nad drugim bićem ,već vodič ka jednom unutrašnjem miru i ravnoteži, gde niko ne može da nas isprovocira, dizbalansira i najvažnije od svega niko nam ga ne može oduzeti.

 

PSIHOLOGIJA RAVNOTEŽE

Uravnotežen pristup životu podrazumeva smirenost i poznavanje veličanstvenog jedinstva iza različitih situacija koje nam zivot daje. Poboljšanje ravnoteže tela vodi ka uravnotežanosti uma.

Radeći ove vežbe uspostavlja se i podržava unutrasnji mir i sklad, razvija se samosvest i samopouzdanje. Vežbe balansa pozitivno utiču na mišiće, vezivna tkiva i zglobove.

Ako ima nekih pitanja, nejasnoća, ili ideja slobodno se javite kao i do sada, znate kako i gde me mođete kontaktirati.

Pozzzd :D

Tamara Ružić

Ukoliko želite da ostavite komentar, potrebno je da se prethodno registrujete na sajtu putem opcije "Registracija" koja se nalazi pri vrhu sajta.

Komentari (osveži komentare)

mitar mali

+3-1
10-12-2013 12:40
tamara ruzic je trener prvoligaske ekipe iz svedcke,cuo sam da je to skoro jedinstven primer u srpskoj kosarci(marina m. i mozda jos neko)pratim vas sajt,imate rubriku zenske kosaqrke ali nigde,nikada niste pisali o ovom podatku za tamaru.nadam se da ce neko iz redakcije vaseg sajta ovo shvatiti dobronamerno i napisati nesto o tome,pogotovo sto je tamara redovno prisutna u vasim izdanjima.srdacan pozd.