• Registracija

    Registracija

Nazad
21avg

Marko Pecarski – umetnik pod obručem, majstor za trojke

Pecarski - veoma poznato prezime u zemlji košarke kao što je Srbija, ali i mnogo šire. Kao deo zlatnog doba u kojem je igrao Miroslav Pecarski, imao je priliku da gleda kako se od naših momaka tresu rivali na parketu širom Starog kontinenta. Ali ovo nije priča u Miroslavu koji svoje penzionerske dane provodi radeći sa mladim nadama naše zemlje, već o njegovom 15- godišnjem sinu Marku. Ovaj mladić se na proteklom prvenstvu Evrope istakao kao jedan od junaka u važnim pobedama našeg kadetskog nacionalnog tima koji nije uspeo da dobaci dalje od četvrtfinala.

Novi srpski as, Marko Pecarski

Na početku razgovora sa doskorašnjim nosiocem igre Zemuna a sadašnjim članom Mega Leksa, Marko Pecarski se osvrnuo na skoro završeno Evropsko prvenstvo koje je pripalo Bosni i Hercegovini, dok se naša reprezentacija našla na osmom mestu.

Trenirali smo naporno, radili celo leto i očekivali smo bolji rezultat. Došli smo do četvrtfinala gde se igra na eliminaciju i u velikoj meri podigli samopouzdanje. Međutim, ekipa Turske je bila bolja u toj utakmici i samim tim smo ispali iz trke za medalju i razočarali se pošto smo definitivno imali drugačija očekivanja kao i ambicije.

Jedan od najubedljivijih poraza koji su naši momci doživeli u Kaunasu na prvenstvu Starog kontinenta za igrače mlađe od 16 godina jeste od, kako se ispostavilo, šampiona. Bosna i Hercegovina je prvog dana šampionata slavila sa 20 poena razlike, ali je družina koju je predvodio Marko Pecarski uspela da se izdigne i nakon drugog poraza, od Finske, veže četiri trijumfa. Rezultatom 66:87 srpska bajka u Letoniji je okončana, a momci su se nakon još dva neuspeha u borbi za plasma od petog do osmog mesta vratili kućama kako bi se spremali za iduću sezonu. Pecarski će u narednom period nositi dres Mega Leksa.

Prešao sam iz Zemuna u Megu, ali Zemun će zauvek biti klub kojem sam izuzetno zahvalan zbog toga što sam tamo pre svega zavoleo ovu igru. Imao sam sjajne trenere, kao i saigrače, i fenomenalnu atmosferu koja nas je vodila do mnogih uspeha. Posebno sam zahvalan za odličan odnos sa trenerom Darkom Peruničićem od koga sam puno naučio i koji mi je bio i ostao velika podrška. U Megi me takođe čeka odličan stručni rad i uslovi koji će omogućiti moj dalji napredak,

rekao je Marko koji je kao centar Zemuna bio jedan od najboljih u Kadetskoj ligi Srbije protekle sezone.

Čuveni "košarkaški otac" mnogih srpskih talenata koji su se vinuli u košarkaške visine, Darko Peruničić, nije ostao bez komentara kada smo ga pitali: "Da li će od ovog malog biti nešto?":

Dugo godina radim sa mladim igračima i slobodno mogu da kažem da je Marko neverovatno talentovan. Za tu visinu i poziciju na kojoj igra, poseduje širok repertoar u napadačkim akcijama. Njegovo najjače oružje su izuzetno dobar šut za dva i tri poena, unutrašnja igra, kao i kreativnost koja je takođe zastupljena u njegovoj igri. Sigurno da u narednom periodu ima puno stvari koje mora da unapredi, tek ga očekuju ozbiljan rad i izazovi. Moj utisak je da odavno nismo imali visokog igrača sa takvim karakteristikama i iskreno se nadam da će napraviti sjajnu karijeru,

istakao je dugogodišnji trener Zemuna.

Neizbežna tema u ovom razgovoru je bio otac, košarkaški as:

Moj otac je uvek tu za mene jer razume koliko je težak put koji sam izabrao, koji je on već prošao. Uvek me savetuje da moram da budem istrajan, uporan i maksimalno posvećen u svakom trenutku. Često mi kaže da je želja svakog oca da ga sin nadmaši, bude bolji od njega. Zahvaljujući njemu od svog rođenja sam okružen košarkaškom atmosferom. Što se planova za budućnost tiče, ne volim da razmišljam daleko. Naravno da imam svoje snove i želje, ali razmišljam dan za dan kako bi te želje jednog dana postale java, i kako bih zaista nadmašio svog oca.

Dečaku koji je silom prilika rođen u španskom Hihonu, nikada nije padalo na pamet da obuče neki drugi dres sem onog sa grbom Srbije. Prati seniorske kolege i mašta da jednoga dana zaigra u prvom nacionalnom timu:

Nakon što smo osvojili prošlog leta srebrno odličje u Španiji na Svetskom prvenstvu, logično je da su očekivanja od naše reprezentacije najveća. Ja im svim srcem želim uspeh, navijaću u septembru za njih i nadam se da ćemo ih čekati ispod Balkona kao i prošle godine. Evropski šampionat će biti izuzetno zanimljiv, na njemu će igrati moj omiljeni košarkaš – Dirk Novicki, koji me je fascinirao svojim stilom igre.

Kada su želje u pitanju, Marko nije lažno skroman.

Voleo bih da se nakon omladinskih dana okušam u jakoj seniorskoj košarci, evroligaškoj. A naravno da mi je san i da se oprobam u NBA, da li postoji mladi košarkaš koji to ne bi voleo?,

rekao je uz osmeh perspektivni centar.

Za kraj našeg razgovora, morali smo da se dotaknemo i onih čuvenih "centarskih trojki" koje su obišle sve televizijske špice koje iole vode računa o mladim sportistima:

Omiljeni meč mi je protiv Italije jer sam oduvek maštao kako postižem odlučujuće šuteve u važnim utakmicama. A posebno je dobar osećaj kada to radite za svoju zemlju. Znate ono: tri, dva jedan… pogodak, i vi ste to nekada probali verovatno,

kazao je jedan od najvećih košarkaških talenata ove zemlje rođenih u 21. veku.  

Ukoliko želite da ostavite komentar, potrebno je da se prethodno registrujete na sajtu putem opcije "Registracija" koja se nalazi pri vrhu sajta.