• Registracija

    Registracija

Nazad
09jul

Deža Vi: San Antonio Spars

Taman pomisliš nema ih više, gotovi su. Završilo se njihovo, vreme je da neke nove franšize vladaju najjačom ligom sveta, a onda oni dovedu najbolje moguće igrače na tržištu i produže ugovore sa svojim ključnim igračima i ponovo satkaju tim koji postaje jedan od glavnih pretendenata za trofej Leri O’Brajna – San Antonio Sparsi.

Nakon potpisivanja novog ugovora o TV pravima u iznosu od 24 milijarde dolara, rast „silari kepa“ u NBA ligi će porasti za oko 100 miliona dolara po timu. Mnogi igrači su izašli iz svojih ugovora, upravo zbog mogućnosti da se ogrebu za koji milion više ili da promene franšizu i pokušaju da se domognu trofeja.

Franšiza koja je igrački najviše profitirala je(moja najneomiljenija) San Antonio Spurs. Stalno pomislim da su Sparsi završili eru svoje slave, da je vreme za neke nove timove da vladaju zapadnom konferencijom i NBA ligom, ali uvek me demantuju. Ista situacija desila se i u ovom prelaznom roku - LaMarkus Oldirdž je potpisao za San Antonio Sparse.

Moram da priznam da je LaMarkus jedan od retkih visokih igrača koje ja obožavam, te njegov prelazak u Sparse kod mene izaziva pomešanost emocija. On je igrač sa visinom centra, a igrom beka. Iza njega je jedna od najboljih sezona od kako su ga kao drugog pika na draftu 2006. birali Trejl Blejzersi. U toku prethodne sezone je postizao 23.4 poena i hvatao nešto više od 10 lopti po utakmici i bio lider Portlanda. Još u toku sezone se pojavila informacija da će Oldridž napustiti Portland, a zvaničnu potvrdu te informacije dobili smo prvih dana ovog prelaznog roka kada je kao svoju sledeću destinaciju izabrao San Antonio Sparse.

Srećan sam što mogu da saopštim da se vraćam kući, u Teksas i da ću potpisati za Sparse. Drago mi je što ću se priključiti ovoj ekipi i biti bliži porodici i prijateljima.

Imao je Oldidž još ponuda, ali je on želeo da se vrati u državu gde je rođen, u Teksas. Pored teksaške trojke(Dalas, Hjuston i San Antonio) u red za njegov potpis stali su još i Lejkersi i Niksi. Nekako deluje da su Niksi bili najdalje eventualnom angažovanju Oldridža. Sa Lejkersima je imao i dva kontatka, ali je na kraju, ipak, otišao u franšizu koja ima najveće šanse za titulu.

Greg Popovič se odlučio da izvrši smenu generacija na centarskim pozicijama na proveren način. Slična situacija bila je i 1997. godine, kada je u Sparse stigao tada golobradi Dankan, koji je pored Grega Popoviča imao i odličnog mentora – Dejvida Robinsona. Greg i Admiral su od Dankana napravili centra koji je direktan „krivac“ za nekoliko šampionskih titula ove franšize. Slična situacija je i danas, 2015. godine. Oldidž ima 30 godina, ali nikada u karijeri nije igrao ni finale konferencije. Dankan je pri zalasku karijere, a od Grega Popoviča je dobio možda i poslednji zadatak: da od Oldridža napravi centra koji može Sparsima da donese još koji trofej Lerija O’Brajana.

Jovan Kolar  

 

 

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da ostavite komentar, potrebno je da se prethodno registrujete na sajtu putem opcije "Registracija" koja se nalazi pri vrhu sajta.