• Registracija

    Registracija

02mar

Sve o "Pasing gejm-u"

Pozdrav svima, zovem se Ognjen Stojaković i bavim se individualnim radom sa košarkašima u Stojaković Basketball Academy. Pisaću vam o temama vezanim za košarkaško obučavanje i usavršavanje, a sa vama ću da podelim i zanimljive analize košarkaških utakmica i prvenstava.

Ognjen Stojakovic

Prva tema o kojoj ću vam pisati je vezana za prvi i osnovni pozicioni napad u pionirskom uzrastu, pasing gejm, koji ima za cilj unapređenje individualne tehnike i taktike, inicijative, kreativnosti, svestranosti igrača i afirmaciju timske igre, jednom rečju stvaranje baze za kasnije bavljenje košarkom. Jedan od ciljeva ovog bloga je i informisanje (podsećanje) čitalaca, pre svega trenera, sportskih radnika, funcionera i roditelja, na primeru ove teme, da je primarni cilj rada sa mladim sportistima njihov svestrani razvoj, a ne "trenutni" rezulat.

O čemu ću pisati:

U uvodnom blogu ću dati kratak opis istorije košarkaške igre, kao i istorije napadačkih sistema.

U narednim postovima ću pisati o karakteristikama navedenog uzrasta koje pokazuju smer i intenzitet trenažnog uticaja, koji treba da ostvari adekvatno stimulisanje rasta i razvoja i stvaranje uslova u tehničko-taktičkom pogledu za dostizanje maksimalnih dometa u kasnijem periodu.

Obradiću takođe i principe i pravila pasing gejma, gde ću pokazati da, i pored visokog stepena improvizacije, ovaj napad nije neorganizovan. Navešću jake strane pasing gejma, koje ga i postavljaju na prvo mesto napadačkih sistema i slabosti koje mogu da razbiju princip timskog duha i kolektivne igre, ukoliko se ne svedu na minimum.

Kroz post o metodici obuke pasing gejma obradiću igru 1:1, 2:2, 3:3, 4:4, 5:5, prvo po principima saradnje dodaj i utrči, a zatim i kontrablokade.

U poslednjem blogu ću pisati o tome da pravilna obuka i igranje pasing gejm napada ima za posledicu stvaranje vrhunskih igrača, a ne takmičarske rezultate u pionirskom uzrastu.

Nadam se da će vam ovaj blog biti od koristi.

Malo o istoriji košarke i Pasing gejm-a

Košarku je kreirao Dr Džejms Nejsmit (1861-1939) krajem 1891. godine. Mesto rođenja košarke je grad Springfild, država Masačusets u kojoj je Dr. Nejsmit u to vreme bio profesor fizičkog vaspitanje na međunarodnoj Y.M.C.A. školi (Internacional Y.M.C.A. Training School). U vreme njegovog dolaska u Springfild, u školi je postojao veliki problem u nastavi fizičkog vaspitanja, u zimskim mesecima, kada se nastava morala održavati u zatvorenim prostorijama. Shodno tadašnjima i uvezenim evropskim sistemima fizičkog vaspitanja to je podrazumevalo strogo određeno vežbanje na gimnastičkim spravama, razne marševske vežbe i sl. Takav program nije bio prihvatljiv za studente koji su obožavali "letnje" sportove: atletiku, bejzbol, ragbi i lakros, koji su im dopuštali mnogo slobodnije i dinamičnije ponašanje. Tako su studenti, jednostavno počeli da izbegavaju ili da nerado pohađaju časove fizičkog vaspitanja.

Dr. Galik (Luther H. Galik), tadašni direktor ѕa sport i fizičko vaspitane na Y.M.C.A., je kao nadređeni dodelio Najsmitu grupu studenata i vremenski period od 14 dana da smisli način da ih zainteresuje i zadrži u sali. Analizirajući ragbi, bejzbol, lakros, Dr. Nejsmitu je bilo jasno da taj novi sadržaj mora da nosi elemente igre, dinamiku, emocije, kreativnost i druge elemente koje nose letnje igre. On ubrzo rešava taj problem i kreira igru koja ispunjava sve postavljene zahteve, koja stavlja veštinu ispred snage, spretnost ispred brzine, preciznost ispred grubosti i daje joj naziv Basketball – košarka. Nejsmitova "igra" ne samo da je bila uspešna zamena za zimske sportove, već se toliko munjevito razvijala da je postala jedna od najpopularnijih sportskih igara današnjice.

Dr James Naismith i prvi košarkaški teren

Pasing gejm se pojavljuje kao concept timskog napada u univerzitetskoj košarci u USA ranih 60 tih godina, kao potreba da se izađe iz stereotipa šabloniziranih i šematskih napada. Kao novina postaje odmah prihvaćen od strane trenera koji unose nove modele u igru. Naziv “free lance” ukazuje na slobodnu igru koja je dopuštena u ovom napadačkom sistemu, u kome se ne slede pravila postavke pozicije ili kretenja.

U redosledu napadačkih sistema, po mišljenju velikog broja trenera, pasing gejm zauzima prvu poziciju kao napadački concept. On predstavlja osnovu-bazu pozicionog napada. To je napad kontinuiranih akcija, u kome su svi igrači aktivni i nešto preduzimaju, bili oni sa loptom ili bez. Često se sprovodi kao “relativno” nedisciplinovan napad, a počiva na igračkoj improvizaciji i nepredvidivosti, uz korišćenje igre 1:1 i 2:2 kad god se za to ukaže prilika. Pojam pasing gejma navodi ljude iz košarke na pomisao da je to individualna igra koja “otvara” nedisciplinu, neodgovornost i preterano “soliranje” igrača radi vlastitih interesa. Međutim, treba napomenuti da pasing game sadrži principe koji imaju za cilj unapređenje saradnje među igračima i afirmaciju nesebične igre i kolektivnog duha, kao i da se danas moderna košarka ne može zamisliti bez pasing gejma.

Izuzetno je značajan za razvoj individualne tehnike i taktike mladih igrača, kao i za razvoj njihove individualne inicijative i kreativnosti. U radu sa mlađim kategorijama treba se težiti brzoj, dinamičnoj, nešabloniziranoj igri koja ima za cilj razvoj igrača, a ne stvaranje trenutnog rezultata, tako da pasing gejm predstavlja prvi i osnovni pozicioni napad.

Ognjen Stojaković

Pozdrav svima, zovem se Ognjen Stojaković i bavim se individualnim radom sa košarkašima u Stojaković Basketball Academy.. Pisacu vam o temama vezanim za košarkaško obučavanje i usavršavanje.

Ukoliko želite da ostavite komentar, potrebno je da se prethodno registrujete na sajtu putem opcije "Registracija" koja se nalazi pri vrhu sajta.

Komentari (osveži komentare)

Jordana

+3-3
07-02-2015 18:25
ASDsssssssssssssssssssssssssss ssssssa

ivan cacak

+9-2
03-11-2014 09:02
Najbolji napad u kosarci koji postoji.Na zalost,danas se deca od mladjih pionira,uce da prozivaju kretnje,kontra blokade(licno sam ocevidac na mojim utakmicama),ne uce ni indidualnu odbranu,rezultat je vecini na prvom mestu,sto je zaista uzas.Cesto sam na utakmicama dolazio u iskusenje da povucem ekipu sa terena,gde u mladjim pionirima deca s euce d ane izlaze i reketa,i da ne prate svog igraca vec striktno cuvanje prostora tj sve vise uucenje zonskom principu odbrane,sto je ne dopustivo

mandzukic

+5-2
27-03-2014 20:37
nije lose objasnjeno, i ja sam trener fiba licencu imam, polozio si salim se . pozdrav

NN

+2-8
17-03-2014 18:35
Ако се не варам литература је Основе кошарке М. Каралејић?

Skale

+7-2
06-03-2014 15:14
Bravo Ognjene!
Pozdrav Skale

Ex kosarkas

+13-6
04-03-2014 23:48
Svaka cast za blog. Konacno neko ko se razume u kosarku. Samo napred i jedva cekam da izadje sledeci.

Marko Vucinic

+11-5
04-03-2014 22:49
Odlicna stvar! :)

MAMA

+11-6
03-03-2014 23:29
DOBAR STE PEDAGOG I KOŠARKAŠKI TRENER,ZAHVALNI SMO VAM ŠTO STE TRENIRALI NAŠEG SINA.OVO NAM JE POZNATO JER SMO PROFESORI FIZ.VAS.POZDRAV.

steve_nash

+22-5
03-03-2014 14:33
Djecu iz mlađih kategorija(pioniri i kadeti)treba nauciti kako da se kreću BEZ LOPTE,tj.kako da varaju protivničkog igrača,mislim na uobičajne situacije na terenu kada su u napadu: utrčavanje igrača(ispred,iza)u prazan prostor na zicer (varanje fintom),ubacivanje u reket,popunjavanje pozicija,širenje igrača prilikom prodora saigrača,finta kretanja prilikom dobijanja bloka od saigrača,istrčavanje iz bloka i tako dalje...Ne treba zaboraviti DEMARKIRANJE,kako i gdje napraviti blokadu kao i kako oni sami da iskoriste greške odbrane tj.moraju sami da vide i brzo reaguju(na ovo mislim i kada imaju loptu).Kada su sa loptom nauciti ih da napadaju iz jednog driblinga,iskoristiti fintu (šuta,prodora,pasa).Kosarka ima više napada a oni trebaju prvo naučiti pozicijoni,a kasnije ide kontra napada,tranzicija itd.Bez ovoga se ne može.Što dovodimo do zaključka da se ove stvari ne uce na pamet,ne rade se mehanički...IGRAČ mora da posjeduje da kazemIQ!Isto je sa ODBRANOM... Pozdrav,extra tekst...

nije bitno ime

+12-5
03-03-2014 11:28
Samo napred Ognjene!

Milanko

+12-6
03-03-2014 11:26
Suoer su vam ovakvi blogovi, samo nastavite tako.