• Registracija

    Registracija

Nazad
28maj

Letnje lige za profesionalce

kuga
logo

Pozdrav svim dragim čitaocima sajta kosarka24.com.

Evo mene opet. Razmišljajući šta da napišem, a da pritom bude i neke koristi za neke mlađe igrače, odlučio sam se da sa vama podelim moje iskustvo sa letnjih košarkaških kampova.

Dolazi leto i veliki broj igrača je, pogotovo u ovim ne baš sjajnim vremenima na košarkaškom tržištu, u dilemi kako pronaći klub, gde i ono što je najbitnije da li će to ispuniti njihova košarkaška i finansijska očekivanja.

Jedna od stanica za lakše pronalaženje kluba može svakako biti letnji košarkaški kamp, gde se okuplja veliki broj trenera i skauta.

Upravo u nameri da sebi pronađem klub ja sam bio učesnik dva takva: 2007. na Kanarskim ostrvima i 2010. na Eurobasket kampu u Malagi.

Evo sada, da ne bih odvajao ove dve teme, podeliću sa vama detalje za koje mislim da vam, u slučaju da se opredelte za to, mogu biti interesantni.

Prvo i najbitnije je da sami snosite troškove avio prevoza i da uglavnom ti kampovi koštaju između 400 i 500 evra (dakle za obično petodnevno iskustvo treba izdvojiti pa blizu 1000e računajući ne baš jeftine avio karte). U cenu samog kampa su vam uglavnom uračunata tri obroka dnevno, smeštaj, treninzi, utakmice, oprema i prevoz u ovom slučaju od aerodroma pa do krajnjeg odredišta.

Postoji i mogućnost da sam kamp ne plaćate, ali u tom slučaju morate imati ugovor sa određenim menadžerom pa da vam on to obezbedi.

Postoji takođe i pozivni kamp u Trevizu koji se ne plaća, ali tu se uglavnom pozivaju igrači koji su najtalentovaniji u Evropi i broj igrača je ograničen.

Kampovi su koncipirani na taj način da obično bude 40 igrača iz različitih zemalja, i da u četvorodnevnom ili eventualno petodnevnom programu imate svakodnevni prepodnevni trening u grupi od po 10 igrača i tri do četiri utakmice u toku kampa.

Imate trenera vaše ekipe, koji postavi određeni broj akcija (koliko je to moguće za kratak period) i sve vam se svodi da se u tom periodu dokažete da ste vredni eventualno nekog ugovora ili interesovanja od strane trenera ili skauta.

Minutaža na utakmicama je uglavnom oko 25 minuta, sem ukoliko vašim kvalitetom niste značajno iznad, pa tada dobijate i veću pažnju.

Vraćajući se na iskustvo sa kampa "Santa Lucia Gran Canaria 2007 ", mislim da vam je potrebno dosta sreće da bi ste vaš rizik kasnije i naplatili.

U to vreme sam imao 21 godinu i taj kamp sam odigrao na dosta visokom nivou, ali konkretno taj kamp mi nije doneo neki ugovor konkretno, već mi je poslužio dosta u smislu statistike, upoznavanja menadžera i trenera, mada tada i sticaj okolnosti oko onih nesretnih viza mi nije išao u prilog, jer nisam bio u mogućnosti da duži vremenski period boravim tamo i ujedno odradim probne treninge sa zainteresovanim klubovima.

Eurobasket kamp u Malagi 2010. je bio jedan od jačih kampova tog leta gde je učešće uzelo dosta dobrih igrača koji su imali iskustva igranja Euro Cup i Euro Challange takmičenja, takođe i brojnih evropskih liga. Dakle dobijate u tom periodu sliku (to pogotovo važi za mlade igrače), gde ste u tom trenutku i na kom nivou biste otprilike bili konkurentni. Da, jedna bitna stvar je da u većini zemalja igrače smatraju mladim i sa 24, 25 godina dok kod nas važi pravilo da si posle 18 star igrač. Dakle uvek imate šansu da pronađete klub.

Teško je reći idite na košarkaški kamp ili uložite u sebe taj novac i uzmite atletskog i košarkaškog trenera i radite celo leto na individualnim stvarima .

Najbolje je sve uklopiti, ali nažalost kod većine su mogućnosti ograničene.

Mislim da za neke stvari treba imati sreće, da kockice treba da se slože, da bi se sve lepo otvorilo. Ukoliko se odlučite za neki takav kamp, mislim da ćete se u najmanju ruku vratiti sa jednim lepim košarkaškim iskustvom, a svakako i šansom da pronađete klub .

Ovog leta jedan od vrlo zanimljivih kampova održaće se u Puli od 21. do 27. juna gde će učešće uzeti veliki broj trenera i skauta iz Evrope i mislim da je cena dosta pristupačna sa obzirom na to da kamp traje 7 dana za razliku od ostalih koji za istu cenu traju samo 2-3 dana.

Evo, završavam polako ovaj tekst u nadi da je bar poneka informacija bila korisna.

Veliki Pozdrav

Nikola Kuga

Nikola Kuga Pozdrav svima, moje ime je Nikola Kuga i u svojoj karijeri sam igrao u Srbiji, Sloveniji, Kipru, Makedoniji, Maroku, Islandu i na Maldivima... U blogu ću pisati o interesantnim detaljima sa putovanja.

Ukoliko želite da ostavite komentar, potrebno je da se prethodno registrujete na sajtu putem opcije "Registracija" koja se nalazi pri vrhu sajta.